Pelastakaa humanisti

Lisää koulutussuunnittelua ja ohjausta

Julkaisin sunnuntaina blogikirjoituksen humanistin osaamisesta ja julistin Facebook-sivuillani, että aloitan humanistien itsetunnonkorjaamisprosessin. Olen edelleen aivan varma, että humanisti ei ole muita luuserimpi ja pienen nettisurffailun tuloksena löytyikin yksi ongelma, jonka ratkaiseminen nykäisisi itsetunnonkorjaamistyötä eteenpäin.

mountains nature sky sunny
Tässä kuvapankkikuvassa humanisti on voimaantunut ja kiivennyt Jylhäkallion päälle huutamaan ”Minä olen menestyjä!” muiden akateemisten heimolaisten tapaan.

Turun yliopistossa on kahdeksan tiedekuntaa

Opiskelijamäärät tiedekunnittain voit katsoa tästä. Arvaa mikä on isoin tiedekunta ja arvaa missä kunnassa on vähiten  koulutussuunnittelua ja alalle spesifiä urasuunnittelua ja -ohjausta?

Kaikissa muissa tiedekunnissa on palkattuna opintopäällikön ja opintoneuvojan lisäksi 1-4 koulutussuunnittelijaa. Työnkuva koulutussuunnittelijalla voi olla esimerkiksi

  • peruskoulutuksen koordinointi
  • maisteriohjelmien koordiointi
  • yleinen opintoneuvonta
  • opintotilanteen selvittely
  • opintojen suunnittelu ja hopsit
  • sivuaineopinnot, opiskelu muissa tiedekunnissa ja yliopistoissa
  • työharjoitteluihin liittyvä ohjaaminen

Lisäisin tulevaisuuden tavoitteena listaan vielä opintojen joustavoittamisen esimerkiksi ajasta ja paikasta riippumattomammaksi ilman, että hukataan hetkeäkään sosiaalista kanssakäymistä ja vuorovaikutusta. Suomeksi sanottuna peräänkuulutan enemmän ja parempaa tietoliikenneyhteyksien välistyksellä toimivaa digitaalista pedagogiikkaa ilman, että ne ovat tee-se-itse-ja-yksin-moodlessa-kursseja.

Koulutussuunnittelijoiden vastuualueet liittyvät koulutuksen kehittämiseen, mutta myös yksilöllisten koulutuspolkujen (ja sitä kautta urasuunnittelun ja erilaisten urapolkujen) hahmottamiseen ja rakentamiseen. Koulutussuunnittelu ja uraohjaus liippaavat läheltä toisiaan, koska koulutuksia ja koulutuspolkuja suunnitellessa pitäisi olla tietoja ja taitoja hahmottaa, minkälaisille urapoluille koulutukset voivat johtaa.

Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa ei työskentele palkattuna yhtäkään ihmistä sellaisessa tehtävässä, jossa pitäisi päätyönä kehittää tiedekunnan koulutusta. Tiedekunnan strategiassa kehitystä sen sijaan suunnitellaan paljonkin ja ilahduttavaa on huomata, että myös ohjausta on paljon, ainakin tavoitteena. Joissakin oppiaineissa vastuu opetuksen kehittämisestä ja ohjauksesta on nimetty opettajatuutorille, jonka päätehtävä on kuitenkin koulutussuunnittelun ja uraohjauksen kaltaisen työnkuvan sijasta oppiaineen omassa opetuksessa ja tutkimuksessa. Muistutan, että uraohjaus on oma erikoisalansa, jota ei voi heittää sille, jolla sattuu olemaan aikaa, ei ainakaan näin vaativassa ja monialaisessa kontekstissa. Ei muutkaan tee niin.

Jos humanistien opintohallinnossa työskentelee kaksi ihmistä, on ymmärrettävää, että opintohallinnolliset työt ovat päätyötä. Ne varmasti vievät kaiken ajan, varsinkin, kun hallinnoitavana on yliopiston isoin opiskelijamäärä yliopiston pienimmällä opintopalveluresurssilla. Pienempiä opiskelijamääriä ohjaa toisissa tiedekunnissa 2, 3 tai 4 kertaa isompi porukka koulutuksen ja ohjaamisen ammattilaisia.

Avoimia työpaikkoja seuraillen,

Koodinpurkaja

koulutussuunnittelija
Kuka mitä häh missä milloin miksi?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: